Bullet tips, ballpoints, brush pens – hvordan vælger man de rigtige tuscher?

Der findes så mange forskellige tuscher og pens derude, og det kan være svært at finde de perfekte skriveredskaber. Jeg hører tit spørgsmål om, hvilke tuscher man skal vælge, men det er så individuelt, så derfor har jeg besluttet at skrive et lille blogindlæg om, hvad du skal vælge.

Hvor starter man?

Bullet journal-verdenen er overvældende, og tuscher er ikke (altid) billige, så det er selvfølgelig rart at naile de rigtige tuscher i første forsøg. Sandheden er dog, at du nok skal indstille dig på, at du skal igennem en del tuscher, før du finder de perfekte for dig.

Lad os starte, hvor en god tusch begynder – nemlig med pennespidsen. Der er essentielt 6 forskellige pennespidser at vælge i mellem.

Fineliners

Fineliners er nok det mest populære valg blandt bullet planners, da de både er velegnet til at skrive og tegne med. De kommer i et væld af farver og kræver ingen vedligeholdelse. Fineliners har en plastik-spids, som gør det muligt at lave en hel konsistent linje, fordi spidsen ikke kan give sig. De kommer oftest med vandbaseret blæk, som er ideelt til bullet journaling, da de sjældent bløder igennem papiret (det afhænger selvfølgelig også af papirkvaliteten), men findes også med alkoholbaseret og oliebaseret blæk.

Vær opmærksom på, at spidsen på en fineliner er mere skrøbelig end f.eks. med ballpoints og rollerballs (læs mere nedenunder), og derfor kan et for hårdt tryk resultere i, at spidsen “forsvinder” ind i pennen. Nogle fineliners har større tendens til dette, f.eks. Panduros og Sakura Microns, mens andre er mere stabile, f.eks. Staedtlers.

Fineliners kommer i størrelserne 0.03 mm. op til 0.8 mm.

Hvilke tuscher skal man vælge

Bullet tips

Bullet tips er større end fineliners, og derfor er de knap så ideelle til at skrive med, men til gengæld rigtig gode at tegne og male med. Bullet tips er ofte lavet af filt, som giver tippen en mere blød, elastisk spids, der er kegleformet. Bullet tips fåes med alt slags blæk, men som med fineliners, skal du styre udenom alkoholbaseret blæk, da det bløder igennem næsten alting.

Bullet tips kommer i størrelsen 1.0 mm og har som sådan ingen øvre grænse. De fleste bullet tip tuscher ligger dog i omegnen af 1.2 mm.

Hvilke tuscher skal man vælge

Ballpoints

Ballpoint pens har tyk oliebaseret blæk, som tørrer hurtigt, og er derfor velegnet til venstrehåndede. Den tykke blæk betyder, at mindre blæk kommer ud ad gangen, og derfor vil der generelt være mindre chance for bleeding. Det betyder også, at en ballpointpen har tendens til at holde længere end andre tuscher.

Ballpoints har en kugle i spidsen, som samler blækket i pennen op og distribuerer det, når den trækkes hen over papiret. Fordi blækket er så tykt, skal man dog trykke lidt hårdere, når man skriver med dem, og det kan gøre skriveoplevelsen mindre behagelig. Samtidig kan ballpoints have en tendens til at klumpe, og derfor vil en ballpoint-streg ikke blive ligeså ensartet som andre penne.

Ballpoints kommer oftest i størrelserne 0.5 mm op til 1.5 mm.

Hvilke tuscher skal man vælge

Rollerballs

Rollerball pens har samme konstruktion som ballpoints: en kugle i enden, som distribuerer blækket, når det trækkes hen over papiret. Forskellen er, at blækket er vandbaseret og derfor tyndere end hos ballpoint pens. Vandbaseret blæk har tendens til at tørre langsommere end oliebaseret og alkoholbaseret blæk, og derfor kan rollerballs blive et problem for venstrehåndede.

Til gengæld, fordi blækket er tyndere, flyder det også bedre ud af pennen, og det giver en mere glidende og behagelig skriveoplevelse. Fordi der distribueres mere blæk, er pigmenteringen også højere sammenlignet med ballpoints, men mere blæk betyder også større tendens til bleeding.

Rollerballs findes oftest i størrelserne 0.5 mm op til 1.2 mm.

Hvilke tuscher skal man vælge

Gel pens

Gel pens er den perfekte mellemmand mellem rollerballs og ballpoints. Blækket består af vandbaseret gel, som derfor er tykkere end vandbaseret blæk men stadig tyndere end oliebaseret blæk. Det distribueres på samme måde som rollerballs og ballpoints. Gel pens har tendens til at tørre relativt hurtigt, men fordi blækket er til den tykkere side, kan der let opstå klumper, som gør det svært at lave ensartede streger.

Gel pens kommer oftest i størrelserne 0.38 mm op til 1.0 mm.

Hvilke tuscher skal man vælge

Fountain nip (fyldepenne)

Fyldepenne er en hel kategori for sig, og jeg skal ærligt sige, at jeg kun ejer én, så jeg har ikke ligeså meget erfaring med disse, som med de andre slags penne. Jeg synes dog alligevel at fyldepenne skulle have en plads på listen.

Det fantastiske ved fyldepenne er, at man køber dem i dele – det vil sige, at du faktisk kan tilpasse den som du vil. Blækket kan købes i alle udformninger og størrelsen på tippen (kaldet nip, når man taler om fyldepenne) svinger fra “needle point” til “broad stub”. Selve pennens størrelse og vægt udvælges også efter egne præferencer – derfor er det også en fordel at tage i en fysisk butik og prøve fyldepennene frem for at købe dem på nettet.

Fyldepenne har dog en del vedligeholdelse sammenlignet med de andre penne på listen. En fyldepen udskiftes ikke, når den er brugt op, men skal derimod renses og have skiftet blækpatron (eller genopfyldes). Spidsen kan desuden stoppe til, hvis du ikke bruger din fyldepen ofte nok.

Hvilke tuscher skal man vælge

Brush pens

Brush pens er den billigere, lettere og mere tilgængelig version af rigtige pensler: det er tuscher, hvor spidsen er penselformet, og det giver dig mulighed for både at male og skrive tyndt og bredt med samme tusch. Spidsen på en brush pen kan være lavet fra flere forskellige materialer, hvor de mest brugte er filtspidser, syntetiske spidser og spidser af naturligt hår. Langt de fleste tuscher, du vil støde på indenfor bullet journaling, er lavet af filt.

Brush pens er min personlige favorit, når det kommer til at male i min bullet journal, for det er nok den mest alsidige tusch-type du kan vælge. Det er muligt både at male tynde strøg eller hele områder med brush pens, og så kan de naturligvis også bruges til handlettering. Mange brush pens kommer med to forskellige ender, f.eks. Zebra Mildliner Brush pens og min personlige favorit, Tombow Dual Brush Pens, hvor den anden ende er en almindelig bullet point tusch eller en fineliner; det gør tuscherne endnu mere alsidige, og derfor er de meget praktiske at have med på farten.

Hvilke tuscher skal man vælge

Hvilken slags tuscher er dine yndlings? Og til hvilket formål? Smid gerne en kommentar herunder – jeg glæder mig til at høre om dit eventyr i tusch-junglen!

3 kommentarer til “Bullet tips, ballpoints, brush pens – hvordan vælger man de rigtige tuscher?”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *