Den ultimative Bullet Journal-ordbog

Bullet journal-verdenen er bred og international, og derfor støder man let på begreber, som ikke altid er lige til at forstå, hvis man ikke bor i et hus bygget af notesbøger og har blæk i årene. Derfor besluttede jeg mig for at samle en liste over alle de begreber, man tit støder på, herunder i alfabetisk rækkefølge – for your convenience only ;-).

A-format

A4, A5 og A6. Størrelsen på papiret i en notesbog. Den mest almindelige størrelse er A5. Du støder måske også på en størrelse kaldet A5+, som er en smule større end en almindelig A5 notesbog men stadig mindre end A4.

B-format

B4, B5 og B6. Igen, er dette størrelsen på papiret i en notesbog. B-formater er en smule større end A- formater. Det betyder, at B5 er større end A5 men stadig mindre end A4 (B5 er dog ikke samme størrelse som A5+).

Bleeding og bleed-through

Når blækket fra din tusch løber igennem siderne. Dette kaldes for bleeding og sker typisk med tuscher, der er alkohol-baseret. Det kan dog også ske med vandbaserede tuscher, hvis du maler over det samme sted flere gange. Bleeding kan undgås ved at købe bedre (vandbaserede) tuscher eller en notesbog med tykkere sider.

Bucket list (træskosliste)

En liste over ting du gerne vil opnå før du dør. Det kan være alt fra at lære at strikke til at rejse til Japan. Det er nok en af de mest populære lister, du kan inkorporere i din bullet journal. Der er flere forskellige udgaver af en bucket list, f.eks. 40 før 40, så det kan godt betale sig at lave lidt research, hvis du går i stå – der er masser af inspiration at hente på internettet!

Brain dump

En side, hvor du skriver alt du kommer i tanker om. En brain dump side kan sammenlignes med et mindmap, hvis du har bestemte projekter, som du har mange tanker om. En brain dump side kan også simpelt bruges til at tømme hovedet for tanker.

BUJO

Forkortelse for Bullet Journal.

Bullet system

De ikoner du bruger til at organisere dine opgaver, begivenheder og noter med. Disse ikoner er vist i din nøgle (key).

Daily log

Et dagligt overblik over dine begivenheder og opgaver. Daily log bliver ofte kombineret med daglig dagbogsskrivning.

Disc-bound journal

En notesbog, som er sat sammen via skiver i stedet for ringe, ligesom et traditionelt ringbind. Siderne i en disc-bound journal har svampeformede huller, som “klikker” sig fast på skiverne i midten.

Doodle

En lille og simpel tegning. Oprindeligt var en doodle en lille tegning, som laves mens du laver noget andet, f.eks. ser TV eller taler i telefon. Nu er alle små og knap-så-detaljerede tegninger mere eller mindre betegnet som doodles.

Dutch door

En side, som er blevet klippet mindre for at skille sig ud fra de øvrige sider. Eksempelvis kan du klippe 3-4 cm. af toppen af en side i midten af din ugentlige oversigt – dette gør, at siden skiller sig ud, men er stadig inkluderet i de ugentlige spreads. Du kan f.eks. skrive ugentlige trackere, løbende to-do liste eller lignende på din dutch door.

Farvekodning

Du skriver dine begivenheder og opgaver i forskellige farver der relaterer sig til en bestemt kategori, for at skabe et lettere overblik. Farvekoderne er som regel inkluderet i nøglen (key).

Feathering

Når blækket fra din tusch løber en smule og giver tegninger og skrift ufine kanter. Blækket skaber nærmest små fjer, som afspejler strukturen i papiret.

Future log

Et overblik over hele året på kun få sider. Her skriver du alle dine fremtidige aftaler og begivenheder.

Ghosting

Når blækket kun lige ses igennem siden – det bløder ikke igennem, men kaster nærmere en skygge på bagsiden af papiret. Som med blødning, kan det undgås ved at investere i en notesbog med tykkere sider.

GSM (gram pr. kvadratmeter)

GSM står for “grams per squaremeter”, som betyder papirets vægt i gram pr. kvadratmeter papir. De fleste notesbøger beregnet til bullet journaling har en GSM på 80 – 100 g.

Index (indholdsfortegnelse)

Index betyder indholdsfortegnelse, og er en lang liste over alle sider med tilhørende sidetal i din bullet journal. Indholdsfortegnelsen placeres oftest allerforrest. Du kan skrive din indholdsfortegnelse løbende, eller du kan udfylde den til sidst, når bogen er fyldt. Jeg foretrækker selv sidstnævnte mulighed.

Key (nøgle)

Et overblik over alle de symboler du benytter til at skabe sammenhæng i dine aftaler, begivenheder og noter.

Leuchtturm1917 (LT)

Det mest populære mærke af notesbøger beregnet til bullet journaling.

Migrating (overførsel af opgaver og begivenheder)

Når en aftale rykkes til en anden dag kaldes det at “migrate”.

Miracle Morning

En populær morgenrutine lavet af forfatteren Hal Elrod. Relaterer sig til akronymet “SAVERS”, som står for silence (stilhed), affirmations (bekræftelse), visualization (forestilling), exercise (motion), reading (læsning) og scribing (optegning). Du kan læse mere omkring Miracle Morning på den officielle side.

Monthly log

Et månedligt overblik over dine events og to-todos. Disse sider kombineres ofte med månedlige trackere og mål.

Planner

En notesbog (analog eller digital), der samler alle planlægningsaspekter, som du benytter.

Samling

En eller flere sider som indeholder det samme emne, f.eks. film at se eller steder at rejse hen. Helt basalt er en samling enhver side med samme tema, som ikke relaterer sig direkte til din kalender.

Spread

To sammenhængende sider, som ligger fladt, når bogen åbnes.

Tombows

Et af de mest populære mærker af tuscher. Når du støder på folk, der benævner “Tombows” refereres oftest til tuscherne Tombow Dual Brush Pens.

Trackere

Der er mange forskellige trackere. Den mest almindelig er sandsynligvis en vanetracker, hvor du hver dag notere dig hvilke vaner du har gjort (både gode og dårlige) og hvilke du ikke har.

Traveler’s Notebook (TN)

En betegnelse for et cover, som har plads til flere notesbøger og hæfter på én gang. Hæfter decideret til Traveler’s Notebooks bliver kaldt for inserts. Du kan bruge en Traveler’s Notebook til at blive endnu mere organiseret – eller hvis du har flere bullet journals på én gang, kan du samle dem i en Traveler’s Notebook.

Washi tape

Dekorativt tape, som du kan bruge til at gøre din bullet journal endnu mere festlig.

Weekly log

Et ugentligt overblik over dine begivenheder og opgaver. Den ugentlige log kan også kombineres med daglig dagbogsskrivning og ugentlige trackere etc.

Year-at-a-glance

Én side, som indeholder mini-kalendere over hele året.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *